Kapel Onze Lieve Vrouw van Schilberg
Restauratie kruis van de Kapel van Schilberg
Geplaatst op: 31 maart 2017

Foto van de trots glunderende Frans Augustin met het gepolychromeerde kruis.

Het kruis aan de achterzijde van de kapel van Schilberg zag er verweerd en donkerbruin uit, waardoor het corpus van Christus nauwelijks opviel. Op initiatief van de heer Frans Stassen heeft het een grondige opknapbeurt gekregen. Hij heeft uitvoerig overleg gepleegd met de heer Frans Augustin, het project aan hem toegekend en opgevolgd.
Na maandenlang minutieus precisiewerk van de heer Frans Augustin hangt het nu perfect opgeknapt en keurig gepolychromeerd weer terug op de oude plek.
Zonder twijfel een verfraaiing van onze prachtige kapel.
Alle lof voor deze kunstenaar, die een waar meesterwerk heeft geleverd.

Frans Augustin geeft een korte beschrijving van het kruis en enige interessante achtergrondinformatie:
Het polychromeren van het corpus is gebaseerd op de gebeurtenissen van Jezus op weg van het gerechtshof van Pilatus tot aan de voet van de Calvarieberg.
Tijdens deze kruistocht is Jezus zevenmaal gevallen op de stoffige weg en het pad ernaartoe.
Men mag nu veronderstellen dat zijn vochtige bezweten lichaam en haren er grijs en gelig uitzagen door het opgewaaide stof.
Deze grijze en gelige kleuren zijn dan ook door mij op het lichaam en in de haren ingekleurd.
Volgens de legende heeft Veronica bij de vierde val het gelaat van Jezus van bloed en zweet gereinigd. Gezien de hectiek zal dit ongetwijfeld niet zorgvuldig zijn uitgevoerd. Zo zal er bloed op het gezicht en in de haren van Jezus achtergebleven zijn. Dit is te zien op het kruisbeeld.

De gelovigen kunnen na het bezoek aan het kruis de kruistocht van Jezus herbeleven door biddend de zeven voetvallen te volgen, die bij de kapel zijn opgesteld.

Het kruisbeeld werd op 31 maart 2017 plechtig ingezegend door
de Pastoors R.Kanke en B.Mom