Kapel Onze Lieve Vrouw van Schilberg
Fotoboek Kapel van Schilberg
Geplaatst op: 21 februari 2021

Fotoboek Kapel van Schilberg.

Riëlle Konings van Montfort  heeft in opdracht van de Stichting O. L. Vrouw van Schilberg een prachtig fotoboek ontworpen dat vanaf heden te koop is.

Het is een unieke fotoreportage met beschrijving van de aloude kapel (uit 1691), waar jaarlijks vele, vele bezoekers bidden tot Maria voor steun, genezing of een gunst.
Het beeldje van “Slevruike” kent dan ook een ongekende belangstelling getuige de talloze dankbetuigingen en het aantal ontstoken kaarsen.
U bewondert de in 1993 door Hub Kurvers  ontworpen interieuraanpassing, 2 schilderijen van Mathias Windhausen, de schitterende 5 glas- in lood-ramen, ontworpen door de Echter glazenier Jacques Verheyen, de vitrinekast met soms eeuwenoude zilvertekens en  de zogenaamde “nagelkist”.
Vele bezoekers zijn onder de indruk van de 14 kruiswegstaties, aangebracht in de steunberen van de kapel. In 1950 zijn de oude voorstellingen door glazenier Jacques Verheijen  uitgevoerd in opaline-techniek. Een waar meesterstuk! 
Van grote waarde is het bruine Christusbeeld aan de achterzijde van de kapel gepolychromeerd door Frans Augustin.
12 Lindebomen symboliseren de twaalf apostelen en houden de wacht bij de kapel.
De werkelijk sublieme 7 voetvallen bij de kapel zijn originele voorstellingen van de zeven smarten van Maria. Ze zijn gerestaureerd door de bekende Echter kunstenaar Joop Utens.
Interessant is ook het torentje, in 2001 gereviseerd met de klok ( een scheepsbel) afkomstig van een schip dat in 1945 in Maasbracht is gezonken.
Drie keer per dag klinkt luid het Angelus.
Tot slot een uitvoerige bloemlezing aan foto’s van het jaarlijks hoogtepunt van de kapel
“de Viering van de Octaaf van Schilberg” van 2002 tot 2019.
Deze zijn afkomstig uit het archief van Peter Roufs.
Het boek is van onschatbare waarde voor de geschiedenis van de kapel en is beslist aan te bevelen bij allen die de Kapel een warm hart toedragen.
Het is verkrijgbaar tegen de prijs van € 30. bij de heer Thei Smeets, Heerweg 53, (naast de kapel) tel ( 0475) 486174.

Stichting O. L. Vrouw van Schilberg